3 Mayıs 2012 Perşembe

1 Mayıs Coşkusu İsyan'la Harmanlandı!

1886'da Haymarket olaylarıyla başlayarak günümüze kadar uzanan bir tarihsel gelişimi bulunan kapitalizme ve devlete karşı mücadele günü olan 1 Mayıs, yeryüzündeki iktidar karşıtlarının, ötekilerin, protesto seslerini çok renkli ve gür bir şekilde ortaya çıkardığı bir gün oldu. İstanbul, Amed, Dersim ve Ankara'dan tutunda Seattle, Oakland Montreal ve Berlin'e kadar birçok yerde şenlikli kutlamaların yanısıra, devlete ve kapitalizme karşı cürretkar serhildanlara sahne oldu. (VIDEO1) (VIDEO2) (VIDEO3) (VIDEO4)
İstanbul - İstanbul'da kutlamalara hazırlıklar saat 7:30'den itibaren aralarında anarşistlerinde bulunduğu çeşitli grup, parti ve oluşumların Taksim meydanına giden yürüyüş güzargahlarına katılımlarıyla başladı. Anarşist Blok, Toprak ve Özgürlük Kolektifi - Kara-Kızıl Kortej veDevrimci Anarşist Faaliyet'in içinde bulunduğu güzergah olan Şişli kolundan Taksim'e doğru 3 ayrı kortejden yürüyüşe geçildi. "Kocaman Bir Ateş Yakacağız, Bankalardan, Fabrikalardan, Hapishanelerden, Anayasalardan, Bayraklardan, Üniformalardan" pankartı ardında, Anarşist BlokHayvan Özgürlüğü Hareketi ve Yeryüzüne Özgürlük aktivistleriyle birlikte Mecidiyeköy Metro İstasyonu çıkışında toplanılarak, çeşitli marş ve türkülerin çalındığı ses sistemi, davul ve trampetlerle şenlikli bir kortej oluşturuldu. Taksim'e doğru yürüşe geçilmesinin ardından, Anarşist Blokiçerisinden bir grup eylemci, Cumhuriyet Caddesi üzerinde bulunan Starbucks, Burger King, McDonalds, Halk Bank, İş Bankası, Garanti, Şekerbank, Kuveyttürk, Akbank, Yapıkredi, Defacto, Anadolu Sigorta, Beytem Plaza gibi yerel ve çok uluslu banka ve şirket hedeflerine saldırdı. Yine cadde üstünde bulunan otobüs durakları, mobese kameraları ve reklam panolarını tahrip ederek ilerleyen grup, sık sık "İsyan Devrim Anarşi" , "Kapitalizme Karşı Doğrudan Eylem", "Ne Diktatörlük Ne Demokrasi İsyan Yıkım Anarşi" sloganlarını attı. Harbiyedeki askeri müzenin parmaklıklarına, "Hapishanelere Ateş, Tutsaklara Özgürlük! Rawin Sterk ve Osman Evcan Aramızda!" pankartı asan eylemciler, arama noktalarına yaklaşıldığında, eylemlerini sonlandırarak bir süre bekledikten sonra, kara bayrakları ateşe vererek dağıldılar.
Hakim medya ve benzer muhalif-liberal-sol spekülatörler, her zamanki gibi, kapitalist ve resmi hedeflere saldıran anarşistlere yönelik yalan yanlış spekülasyonlar üretirken, Vali yaptığı açıklamada saldırganların "en ağır şekilde" cezalandırılacakları tehdidinde bulundu.

Devrimci Anarşist FaaliyetLise Anarşist Faaliyet, Anarşist Kadınlar, 26A Kolektifi olarak tek bir kortej halinde geçen sene olduğu gibi "Anarşist Devrime Faaliyetle" pankartı arkasında yürürken, İtaatsizler adlı grup da "Çalışma, Patronunu Ye!" pankartıyla bu kortejin arkasında yürüdü. Yürüşün başlangıcında paylaşma masası açan grup, hazırladıkları bildirili sandviçleri eylemciler arasında dağıttılar. Sloganlarla arama noktalarına kadar yürüyen grup burada basın açıklaması yaparak dağıldı.

Toprak ve Özgürlük Kooperatifi'nin çağırısıyla oluşturulan Kara-kızıl kortej sabah saatlerinde Şişli cami önünde toplandı. Daha sonra Anarşist Blok'la buluşan grup, bir süre burada durduktan sonra yolun sağına geçti. Daha sonra 1 Mayıs alanına doğru yürüyerek alana girdiler.
Ankara - Ankara’da 1 Mayıs Dünya İşçi ve Emekçi Günü kutlamaları Tandoğan Meydanı ve Sıhhiye’de yapılırken, polis Sıhhiye’de gaz bombalı müdahalede bulundu. Kutlamaların iki ayrı yerde yapıldığı Ankara’da, KESK, DİSK ve Halk Evleri, Tabipler Birliği gibi hükümet dışı örgütlerin Sıhhiye’deki gösterisine polis gaz bombaları ile saldırdı. Sabah saatlerinden itibaren Tren Garı önünde toplanan işçi ve emekçiler, Sıhhiye meydanına doğru yürüdü. Daha sonra Ankara Garı’na yürümek isteyen yüzlerce kişi, kendilerine engel olan polis barikatını zorladı. Polisin eylemcilere karşı gaz bombaları kullanması gerginliği arttırdı. (ANF)
Dersim - Dersim'de sendikalar, odalar ve siyasi partiler tarafından Seyit Rıza Parkı'nda düzenlenen 1 Mayıs mitinginde kitle polis terörüne maruz kaldı. Kentin değişik noktalarında bir araya gelen binlerce emekçi alkış, slogan ve zılgıtlarla miting alanına doğru yürüyüşe geçti. Miting alanını bariyerlerle çeviren polis, önce gelen emekçilerin 1 Mayıs'ını kutladı. Alana girişler devam ederken polis kısa süre sonra alana giren emekçilerin üstlerini arayarak, kamera çekimi yaparak gelenleri görüntülemek istedi. Uygulamaya tepki gösteren emekçiler ile polis arasında gerginlik çıkarken, polis kitleye gaz bombaları ile saldırdı. Alana girmek isteyenlerin üzerine gaz bombası atan polis ile emekçiler arasında çatışma çıktı. Saldırıya taşlarla karşılık veren kitle, polis bariyerlerini yıkarak miting alanına girdi. Miting Tertip Komitesi ile emniyet yetkilileri arasında yapılan görüşmelerin ardından olaylar sona erdi. (ANF)
Amed - Diyarbakır'da yapılan 1 Mayıs kutlamaları ardından Bağlar ilçesinde polisle göstericiler arasında çatışma çıktı. İstasyon Meydanı'nda yapılan 1 Mayıs mitingi ardından, Bağlar ilçesi Dörtyol ve Kuruçeşme bölgelerinde gösteri yapan gruplar ile polis arasında çatışma çıktı. Polisin zırhlı araçlarla müdahalesine göstericiler ses bombası ve molotof kokteylleri ile karşılık verdi. Protestocu gruplar ayrıca polisin gazbombası ve tazyikli suyla yaptığı müdahaleye de taşlarlar karşılık verirken, akşam saatlerinde dağıldılar. Mitingde atılan sloganlar nedeniyle Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından inceleme başlatıldığı gelen haberler arasında. (ANF)

Ankara - 1 Mayıs'ta anarşistler Ankara Anarşi İnisiyatifi ve Anarşist Komünist Kolektif ortak pankartıyla yer aldılar. Korteji görüp dışarıdan katılanlarla birlikte 300'e yakın kişiyi bulan kortej, arama noktasından geçerken üzerlerinin polis tarafından aranmalarını istemedikleri için tertip komitesi ve polisle gerginlik yaşadı. "Yüreğimizde yeni bir dünya taşıyoruz. Bu yürek attıkça sürecek kavga" yazılı pankartla yürüyüşe katılan anarşistler çeşitli anarşist ve isyancı yazarlardan alıntı yaptıkları portre resimlerini taşıdılar.

Mersin - "Mersin'de anarşistler 1 mayıs kortejinde "İSYAN DEVRİM ANARŞİ" "NE PARTİ NE ÖNDER ANARŞİYE GÜÇ VER" "NE TANRI NE DEVLET ŞÜKRETME İSYAN ET" "PARALI PARASIZ EĞİTİME HAYIR" "ACIM DİYE AĞLAMA MARKETLERİ YAĞMALA" "KARAKOLLAR YIKILSIN POLİSLERE ÖZGÜRLÜK" "POLİS BOŞ DURMA EYLEMCİYE ÇAY GETİR" sloganları atarak yürüdüler. Katılımın az olduğu... böylece bir 1 mayısı daha geride bıraktık."

İzmir - Anarşistler bu sene 1 Mayıs eylemlerine Kara Yel'in çağrısıyla "Anarşi Örgütlenmektir!" pankartı arkasında farklı bireylerin de dahil olmasıyla katıldılar. Yaklaşık 80 kişilik grup kara, karakızıl, karayeşil bayraklarla miting alanına girerken, çeşitli anarşist sloganlar attılar.

Bursa - Anarşist Karnaval bu sene de 1 Mayıs'ta sokaktaydı. "İktidar Hayatı Hedef Aldığında, Hayat İktidara Direniş Olur!" pankartıyla eylemlere katılan anarşistler arama noktalarında üstlerini aratmak istememeleri üzerine polis ve tertip komitesiyle bir gerginlik yaşadılar. Barikatın girişinde "Kapana değil sokaklara" sloganı anarşistler bir süre sonra dağıldılar.
Dünyadan

Vancouver (Kanada) - Şehrin en merkezi caddesinde bir yürüyüş gerçekleştirildi. Kocaman bir ateş yakıldı. Yaklaşık 50 kişilik göstericilere polis saldırarak dağıttı. Bir gözaltı var.

Oakland (ABD) - Demokratik kurum ve oluşumların örgütlediği barışçıl 1 Mayıs eylemleri öğle saatlerine doğru çeşitli banka, kapitalist şirketlerin mağaza camlarının kırılmasıyla ve polise taşlarla saldırılmasıyla birlikte militan isyan girişimlerine dönüştü. Polis göstericilere sert bir şekilde müdahale ederken, eylemciler gün boyu yol blokajları gerçekleştirip, polis arabalarını ateşe verdiler, kapitalist ve resmi kurumlarını hedef aldılar. Anarşist eylemciler bankaların içine girerek içerisini dağıtıp yıktılar. Yaklaşık 25 gözaltı var.
Seattle (ABD) - Occupy Seattle aktivistleri, anti-kapitalist bir yürüyüş gerçekleştirdi. Eylemciler içerisinde bulunan anarşist birey ve topluluklar polise taş ve havai fişeklerle saldırdılar.

New York (ABD) - Occupy Wall Street eylemcisi 1 Mayıs gösterisinde gözaltına alındı. Kara Blok'la polisler arasında sıksık arbede ve çatışmalar yaşandı.

Atina (Yunanistan) - Anarşistler, 1 Mayıs gösterileri sırasında"Devrimci Mücadele" davasındaki tutsaklarla dayanışmak için bir binaya "Krizin tek çözümü sosyal devrimdir! - Devrimci Mücadele davasından tutuklu bulunanlarla dayanışma" pankartı astılar.

Exarchia (Yunanistan) - Sabah saatlerinde başlayan yürüyüş polisin kitleye saldırması sonucu ara sokaklara yayılan çatışmalarla sürdü. Anarşistler polise taş, sopa ve şişelerle saldırdı. (VİDEO)

Berlin (Almanya) - Her sene sert çatışmaların yaşandığı Berlin şehrinde yapılan yüzlerce insanın katıldığı yürüyüşe polis saldırdı. Akşam saatlerine kadar süren eylemlerde polisle göstericiler arasında çok sert çatışmalar yaşandı. Eylemciler banka ve kapitalist kurumlara saldırdı. Yollarda bulunan çöp konteynırlarını ateşe vererek yollara barikat kurdular. 117 polis yaralandı, 119 gözaltı var.

Hamburg (Almanya) - Berlin gibi Hamburg'da da polisle göstericiler arasında çatışmalar yaşandı. 23 gözaltı var. 5 polis yaralandı.

Santiago (Şili) - Polis göstericilere tazikli su ve gaz bombalarıyla saldırdı. Anarşistler yollara barikat kurup ateşe verdiler.

Bogota (Kolombiya) - Polis göstericileri gaz bombalarıyla dağıttı. Anarşistler kapitalist hedefleri ve polis araçlarına saldırdı.

Medellin (Kolombiya) - Kara Blok aktivistleri polisle çatıştı. Kapitalist ve resmi i kurumlara saldırdı. Ara sokaklarda kurulan barikatlar ateşe verildi, polis sokaklardan geçici bir süre de olsa püskürtüldü.

Tel Aviv (İsrail) - Yürüyüş sırasında bir eylemci gözaltına alındı.

Manama (Bahreyn) - Polisle göstericiler arasında çıkan şiddetli çatışmalarda onlarca eylemci gözaltına alındı.
Portland (ABD) - 1 Mayıs'ın ardından anarşistler bir Wells Fargo şubesine molotof kokteyleriyle saldırdılar, camları kırdılar. Bu eylem Seattle, San Francisco, Oakland, Portland, ve dünya çapında 1 Mayıs eylemleriyle ve hapishane endüstrisine tutsak edilmiş olanlarla  dayanışma için gerçekleştirildi.
Eylemlerden Görüntüler: (VIDEO1) (VIDEO2) (VIDEO3) (VIDEO4)
Eylemlerden Kareler : http://imgur.com/a/WVUg1

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder